Gestalt switches

shapeimage_13

Organisaties en gestalt switches

In de traditionele literatuur over organisaties en organisatieverandering wordt dikwijls uitgegaan van een gebeurtenis die een soort van crisis veroorzaakt. Deze crisis maakt dat de organisatie voor nieuwe uitdagingen wordt gesteld.

In de praktijk loopt het echter vaak anders. Prigogine (bekend als belangrijke denker over de chaos theorie) stelt in zijn beschouwingen dat organisaties energie opnemen uit de omgeving, dan transformeren naar een nieuwe kwaliteit om vervolgens hun energie weer af te geven aan de omgeving. Hij beschouwt dit als een continu proces waarin orde en chaos elkaar doorlopend afwisselen.

In een publicatie voeren Bas Parson en ik aan dat dit proces gepaard gaat met gestalt switches, momenten waarop er wezenlijk niets verandert maar waarin – via een ‘aha-erlebnis’ – managers zich bewust worden van de nieuw gegroeide situatie.

Deze manier van naar organisatieverandering kijken levert een interessante blik op over vraagstukken van informatie, organisatie, strategie en vooral ook cultuur binnen de organisatie. We duiden dit aan als ‘the adaptive cycle of resilience’.

Het artikel dat dit verschijnsel in meer detail bestudeert is te vinden op de website www.adaptivecycle.nl . Mocht je commentaar hebben of vragen over het onderwerp, stuur me dan even een mailtje op abcouwer@uva.nl.


Wie wel eens in Bryce Canyon is geweest, herinnert het zich waarschijnlijk vanwege de schroeiende hitte.
Toen ik er moet Koen (mijn zoon) was, daalde 
het kwik tot in de buurt van de minus 15gr Celsius.
Het leverde prachtige plaatjes op over hoe wisselend de werkelijkheid kan zijn.