Whisky Stories

IMG_6351-crop 1

Whisky Stories : Abhainn Dearg Distillery

De eerste single malt whisky van een distilleerderij in de Buiten-Hebriden sinds 1829.

Abhainn Dearg Distillery (spreek uit Aveen Jarræk), oftewel Red River in het Engels, is een ambachtelijke distilleerderij in Uig op het Buiten-Hebridense eiland Lewis. De distilleerderij werd opgericht door Mark Tayburn (Marko) en was de eerste legale whiskydestilleerderij in de Buiten-Hebriden in bijna tweehonderd jaar.

Opgericht in 2008 was de eerste gedistilleerde drank die het eiland verliet in 2010 toen twee kleine vaten met nieuwe gedistilleerde drank werden verkocht. Een daarvan ging naar Duitsland waar het de whiskybeurzen met de importeurs Alba Import bezocht. De tweede bleef iets dichter bij huis en ging naar McSorleys Bar in Glasgow. Later werd een speciale gesigneerde botteling van de nieuwe spirit, The Spirit of Lewis, aangeboden en was al snel uitverkocht.

De eerste Abhainn Dearg Single Malt werd uitgebracht in 2011, een drie jaar oude speciale release. De flessen die online beschikbaar waren, slingerden al snel de wereld rond en de feedback was geweldig.

We zijn nu de tienjarige mijlpaal gepasseerd sinds de oprichting van de distilleerderij en Marko heeft zijn doel bereikt om een whisky te produceren, van de velden (van gerst) op Goathill Farm, Melbost, naar de fles, binnen de Buiten-Hebriden. De distilleerderij heeft ook geschiedenis gemaakt en de whiskywereld voorgoed veranderd.


De distilleerderij van Abhainn Dearg – Red River Distillery – is de eerste distilleerderij op de Buiten Hebriden sinds 160 jaar. In een golfplaten schuur wordt whisky geproduceerd in een bijzonder type still.
Ik was er in 2010 toen de new-make nog geen whisky mocht heten.