Zotten in Den Haag (en elders)

shapeimage_17

Wie bedenkt dat nu?

Onze minister van onderwijs is zwaar aan het bezuinigen op onderwijs. De effecten daarvan zijn niet goed doordacht en vaak is het eenvoudig om op een alternatieve wijze de benodigde bezuinigingen te realiseren. Ik doe even een voorbeeld.

Voor universiteiten geldt dat een centraal opgelegde doelstelling is het verhogen van het rendement waarmee studenten door de universitaire molen worden getrokken. De overheid gaat nu al zo ver dat er straffen worden opgelegd voor studenten die teveel studievertraging oplopen. Het collegegeld gaat dan met 3000 euro omhoog.

Aan de andere kant worden de beurzen lager en de mogelijkheden om voor je studie te lenen moeilijker. Is het dan gek dat studenten moeten gaan werken om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen.

Maar studenten werken niet alleen om de kosten van de studie te kunnen dekken. Een flink aantal van hen wil ook tijdens hun studie al participeren in het maatschappelijk verkeer. Leren voor je toekomst is immers niet alleen je in je studeerkamertje opsluiten om zogenaamde waardevrije kennis tot je te nemen?

In een vak dat ik recent heb gegeven kregen de studenten een opdracht een bepaalde theorie op een organisatie toe te passen. Schoorvoetend kwam een van de studenten vragen of hij (ja, sorry het was een hij) het ook op zijn eigen bedrijfje mocht toepassen. Natuurlijk was het antwoord. Leuk. Hij blij weg natuurlijk. Toen uiteindelijk alle studenten hun opdracht hadden ingeleverd heb ik de balans opgemaakt. Ruim de helft van de studenten had de opdracht op zijn eigen bedrijfje toegepast. Bijzonder, meer dan de helft had dus een eigen bedrijfje en functioneerde volop in de maatschappij. En nog opmerkelijker was dat het om een eerste jaars vak ging. Het waren propedeuse studenten, net van school.

Kan iemand in Den Haag me uitleggen wat hier mis aan is? Ja, ze doen wat langer over hun studie, vind je het gek? Des te beter, dat zijn de mensen waar we het straks van moeten hebben. Waarom jagen we studenten dan hun studeerkamertje in?

Ja, lang studeren kost veel geld is dan de normale reactie. Maar een goede student die mijn vak komt volgen en het ook in en keer haalt? Dat levert mij toch geen extra werk op? Ook niet als hij het in plaats van in zijn 2e jaar doet in zijn 10e toch? Studenten die drie keer een vak doen dat levert wel veel extra werk op. Dat moet je voorkomen.

Waarom het een probleem is, is omdat de financiering van universiteiten is gebaseerd op aantal ingeschreven studenten. Dan wordt lang studeren een probleem.

Maar dat mag toch niet de reden zijn? Geef studenten een knippenkaart, je mag bv 30% meer tentamens doen dan nominaal. Dat komt ongeveer overeen met de studieuitloop die nu wordt geaccepteerd. Betaal de universiteiten gewoon op studiepunten en laat de studenten hun leven zo invullen dat ze zich volop op de maatschappij kunnen voorbereiden. In hun studeerkamertje lukt dat echt niet hoor. Foei, Den Haag ga je schamen. De kennismaatschappij is te belangrijk om die niet door de idiotie van het studierendement te laten verknallen.


Dit is het pontje van Glenelg. Het is de alternatieve route van
Skye naar het vaste land van  Schotland.
Het is het enige pontje ter wereld dan nog werkt met
een draaiplateau voor de auto’s die bediend wordt op handkracht.
Ik ben aandeelhouder van het pontje.
Ben je dus in de buurt,  neem dan niet de brug maar dit pontje.
Het moet blijven bestaan!!!