Boeken vanaf 2000

Boeken vanaf 2000

Op de voorgaande pagina de boeken die ik tussen 1988 en 2000 heb geschreven. Na 2000 zijn de volgende boeken verschenen waar ik aan mee geschreven heb.

Ons informatiebeleidsboek uit 1996 (2e druk) moest begin 20ste eeuw nodig geupdate worden. Samen met Jan Truijens hebben Herman Gels en ik een nieuw informatie – management en beleid boek geschreven. Ook nu moest het veel dunner dan de 488 pagina’s van de voorgaande versie. Het werden en uiteindelijk 344 maar deels ook door kleinere letters en meer op een pagina :-).
Maar toch, ook hier, veel tekst, naslag, heel bruikbaar, maar van kaft tot kaft lezen. Misschien een beetje teveel van het goede. Maar we zijn er ook nu bijna 15 jaar later nog best betreden mee.

Informatie – management en beleid
Boom uitgevers (2006)
ISBN 901211795X

In de periode tussen 2006 (ons voorgaande boek) en 2018 (dit boek) ben ik van faculteit gewisseld. Ik heb 28 jaar bij de Economen gewerkt maar ben in 2011 met de Informatiekunde opleiding naar de Science Faculteit verhuisd. De daaraan gekoppelde reorganisatie vergde veel. Was medische issues speelden ook een rol. dus boeken waren even niet de prioriteit.
In die periode heb ik ook de samenwerking met het European Research Institute opgestart. Dit boekje Adaptive management hebben we geschreven op verzoek van de NKE in Budapest. De Universiteit voor Public Administration.
Ze zouden het boek uitgeven maar dat is er nog niet van gekomen. Voor opleidingen voor het Ministerie van Defensie heb ik dus een tijdelijke versie laten drukken voor intern gebruik. Maar we kregen daardoor wel weer de smaak te pakken. Van dit boek is er ook een Hongaarse versie gedrukt. Ook hier alleen voor intern gebruik.

Adaptive Management
Eigen beheer (2018)
ISBN Geen.

Omdat ons onderzoek over the Adaptive Cycle of Resilience langzamerhand goed in de steigers kwam te staan hebben we een nieuw boeken traject ge├»nitieerd. Een boek over bewuste verandering. Een soort kookboek maar niet een van ‘Check, check, check : succes’. Eerder een over welke gereedschappen heb je ter beschikking en wanneer pak je welke? We maakten ook een beweging naar meer sustainability. Een lijn waar we verder mee werken. Oorspronkelijk wilden we het boek in het engels doen, maar daar hebben we nog geen uitgever voor gevonden. Dat komt dus nog wel een keer. Het Kookboek wordt nu gebruikt in ons onderwijs maar ook de Nederlandse Politie baseert hun verander- en innovatiestrategie deels op de in het boek geschetste inzichten. Over het algemeen krijgen we positieve reacties op het boek. In ieder geval ook dat het er vrolijk uit ziet. ­čÖé

Kookboek voor bewuste verandering
Mediawerf (2019)
ISBN 9789490463687

In 2019 zijn we begonnen met het werken aan een boek waarin we onze laatste inzichten op het gebied van ACoR en Informatiemanagement (via het negenvlak / Amsterdams Informatiemanagement model) hebben geïntegreerd.
We gebruiken dit boek ook in onderwijs zowel binnen als buiten de Universiteit.

De integratie van onze inzichten rondom organisatieverandering en de rol van informatie biedt een heel sterke set van tools om veranderingen op een gestructureerde manier aan te pakken.

Adaptive Information Management
A.A.A.& O.
ISBN 9789083045801

Volgende boeken zijn in voorbereiding.


Chinon is een mooi stadje in Frankrijk in het Rhone dal. In Frankrijk is het een mooie startplaats voor een vakantie in Frankrijk. Als dat na de Covid perikelen weer kan natuurlijk.