Oud, ouder, oudst
Als je al zo lang bij de Universiteit van Amsterdam werkt heeft er zo langzamerhand een substantieel aantal artikelen en andere publicaties het levenslicht gezien. Mijn moeken oeuvre begon in 1988 met een boek over introductie PC gebruik. Op deze pagina de boeken waar ik aan het meegeschreven van 1988 – 2000.
In 1988 waren we nog in de beginfase van het gebruik van computers in de maatschappij. We vonden toen dat iedereen op zijn minst enige vaardigheid moest hebben hoe met computers gewerkt zou kunnen worden. Organisaties onderkenden dit ook, maar wat moest je dan kunnen.
Office enz. bestond nog niet en de eerste geïntegreerde software suite was de IBM assistant serie. Dus voor studenten die nog geen idee hadden van vormde dit een interessante introductie. We gebruikten deze deze cursus in het eerste jaar voor economie studenten.
Introductie PC-gebruik met de IBN assistant-serie.
Uitgeverij Tutein Nolthenius (1988)
ISBN 90 72 194 06 3
Mijn tweede boek was ook het resultaat van een introductie informatiemanagement. In die tijd had je de boeken van Date over databases. Volstrekt ontoegankelijk voor gewone zielen waren de hiërarchische en de netwerk databases en de door o.a. Date beschreven relationele databases waren opeens toegankelijk voor ook als je geen techno-knobbel had. We hebben voor studenten economie dit boek geschreven (ook nog een tweede druk uitgekomen).
Het is jammer dan de techneuten het schone en eenvoudige van de theorie in technische hoogstandjes om zeep hebben geholpen.
Leerboek relationele databases met SQL en QBE
Uitgeverij Tutein Nolthenius (1989)
ISBN 90 72 194 15 2
De eerste jaren richtte mijn onderzoeksinteresse zich op informatiebeleid en informatieplanning. op verzoek van Cap Volmac werd onze onderzoeksgroep gevraagd om mee te schrijven aan boek over informatiebeleid. We moesten binnen de 100 pagina’s blijven. Samen met mijn medeauteur Herman Gels hebben we besloten eerst maar eens alles op te schrijven en dan inkorten. Maar 488 pagina’s kort je niet zomaar in tot 100 bladzijden. Daar is iemand anders mee aan de slag gegaan. Ik moet die korte versie nog eens opzoeken.
Deze is dus maar als dikke pil uitgebracht. Het heeft jaren gediend als nuttig naslagwerk. Er is ook een tweede druk van verschenen in 1996.
Informatiebeleid
Lansa publishing (1994) / 2e druk Academic service (1996)
ISBN 90 71996 90 5
In 1998 heb ik samen met Thomas Thijssen twee studenten begeleid in hun afstuderen. Onderwerp was de zorg. Central stond de vraag of de zorgconsument nog wel meetelde.
Met name onder invloed van chipkaarten, netwerken enz. zagen we nieuwe klantgerichte open gezondheidsinstractruturen verschijnen. De invloed daarvan was onduidelijk. We stelden in het boek de mens centraal.
Via Thomas konden we net onderzoek publiceren bij Ten Hage Stam uitgevers.
Telt de zorgconsument wel mee?
tenHagenStam uitgevers
ISBN 90 14 05920 5
In april 2010 is er in Ijsland een vulkaanuitbarsting onder de gletsjer Eyjafjallajökull geweest. We konden daardoor een periode niet vliegen in West Europa. Heerlijk die rust, maar we hebben er niets van geleerd. Heeft onze lieve heer daarom nu maar een virus gestuurd?