Waarde hier en elders
Vlak na het neerhalen van de Berlijnse muur in het begin van de 90er jaren kregen wij de mogelijkheid een groep van 20 Hongaarse studenten de beginselen van informatiemanagement bij te brengen.
Om de juiste studenten te selecteren ben ik naar Budapest gegaan om te testen in hoeverre ze de Engelse taal meester waren. Natuurlijk wilde ik graag iets typisch Hongaars meenemen. De keus viel op een fles Tokay, een lokale wijn.
Na de derde winkel viel het me op dat de prijzen van de wijn in Hongarije gelijk waren. Dat was ook wel logisch binnen een nog voornamelijk staatssocialistisch land. Het toepassen van mijn westers kapitalistisch model van de werkelijkheid paste dus niet op de werkelijkheid van Hongarije.
Enige maanden later, gedurende hun verblijf , vroegen we de studenten waar ze hun boodschappen deden. Met enige schaamte meldden ze dat ze er net achter waren gekomen dat twee straten verder een AH was gevestigd waar de boodschappen veel goedkoper waren dan bij de buurtsuper waar ze tot dan toe boodschappen hadden gedaan. Hun staats-socialistische “body of knowledge” had hen verhinderd in te zien dan in een westers kapitalistische samenleving prijsverschillen voorkomen.
De foto is van de Kruisenberg in Litouwen,
Het soviet bewind wilde niet dat er Christelijke symbolen werden geplaatst en buldozerde eens in de zoveel tijd de berg met kruisen plat. Nu Litouwen vrij is is het een bedevaartsplaats.